Carane Akeh Negara ing Donya

Ing taun 2024, ana 195 negara ing donya miturut negara anggota Perserikatan Bangsa-Bangsa (PBB). Nanging, konsep “negara” ora mesthi langsung, lan ana sawetara faktor sing kudu ditimbang nalika nemtokake jumlah negara ing saindenging jagad.

  1. Negara Anggota Perserikatan Bangsa-Bangsa : Perserikatan Bangsa-Bangsa minangka organisasi internasional sing diadegake ing taun 1945 kanggo ningkatake perdamaian, keamanan, lan kerjasama ing antarane bangsa. Ing Januari 2022, ana 193 negara anggota ing Perserikatan Bangsa-Bangsa. Negara-negara anggota iki minangka negara berdaulat sing wis diakoni sacara resmi dening komunitas internasional lan wis diakoni ing Majelis Umum PBB.
  2. Negara Pengamat lan Negara Non-Anggota : Saliyane 193 negara anggota PBB, ana rong negara pengamat sing status non-anggota ing PBB: Tahta Suci (Kota Vatikan) lan Negara Palestina. Nalika entitas iki nduweni partisipasi winates ing aktivitas PBB, dheweke diakoni minangka entitas politik sing béda dening komunitas internasional.
  3. De Facto lan De Jure States : Bedane antarane negara de facto lan de jure penting banget nalika nimbang jumlah negara ing donya. Negara-negara de jure yaiku negara-negara sing nduweni pengakuan hukum minangka entitas kedaulatan independen miturut hukum internasional. Negara-negara de facto, ing sisih liya, bisa ngontrol wilayah lan duwe pamrentah sing berfungsi nanging ora duwe pangenalan internasional sing nyebar. Conto negara de facto kalebu Somaliland, Transnistria, lan Siprus Lor.
  4. Pangenalan dening Negara Liyane : Pangenalan negara dening negara liya nduweni peran penting kanggo nemtokake status minangka entitas sing berdaulat. Nalika sawetara negara diakoni sacara universal dening komunitas internasional, negara liya bisa uga ngadhepi tantangan kanggo entuk pengakuan amarga pasulayan politik, konflik wilayah, utawa faktor liyane. Pangenalan negara dening negara liya bisa beda-beda, sing nyebabake beda-beda perspektif babagan legitimasi minangka negara merdika.
  5. Wilayah Kolonial lan Dependensi : Sawetara wilayah diklasifikasikake minangka koloni, wilayah jaban rangkah, utawa dependensi negara liya tinimbang negara berdaulat merdika. Wilayah kasebut bisa uga duwe otonomi lan pamrentahan sing beda-beda, nanging pungkasane tundhuk marang panguwasa negara liya. Conto kalebu Puerto Rico (wilayah Amerika Serikat) lan Guyana Prancis (departemen jaban rangkah Prancis).
  6. Micronations lan Entitas sing Ora Diakoni : Micronations minangka entitas sing nyatakake diri sing ngaku kedaulatan ing wilayah tartamtu, asring tanpa diakoni sacara luas saka komunitas internasional. Nalika sawetara micronations ana minangka eksperimen sosial utawa proyèk kreatif, liyane negesake claims asli kamardikan. Nanging, umume micronations ora diakoni saka negara sing mapan lan organisasi internasional.
  7. Owah-owahan ing Watesan Internasional lan Entitas Politik : Jumlah negara ing donya ora statis lan bisa owah saka wektu amarga faktor kayata perselisihan wilayah, gerakan secessionist, lan perkembangan geopolitik. Negara anyar bisa muncul liwat proses kayata dekolonisasi, gerakan kamardikan, utawa pengakuan diplomatik dening negara liya. Kosok baline, negara bisa gabung, bubar, utawa ngalami owah-owahan status politik.

Dhaptar Negara ing Urutan Abjad

A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – W – X – Y – Z

Negara ing Asia : 49

Asia, bawana paling gedhé ing Bumi, dumadi saka 49 negara, wiwit saka jembar Rusia ing sisih lor nganti negara pulo cilik Maladewa ing Samudra Hindia. Rusia, kanthi tlatah sing jembar ing Eropah lan Asia, nduweni gelar negara paling gedhé ing donya, kanthi jembaré kira-kira 17 yuta kilometer persegi. Ing sisih liya saka spektrum, Maladewa, sawijining negara kepulauan sing dumadi saka luwih saka 1.000 pulo karang, minangka salah sawijining negara paling cilik ora mung ing Asia nanging uga ing saindenging jagad. Sanajan beda ukurane, loro negara kasebut nyumbangake keragaman lan kerumitan sing sugih ing bawana Asia.

Negara ing Afrika : 54

Afrika, bawana paling gedhé kaloro, kalebu 54 negara sing diakoni, sing makili mozaik budaya, basa, lan lanskap. Nigeria, dumunung ing Afrika Kulon, nduwèni gelar negara paling padhet ing bawana lan nomer pitu paling padhet ing donya, jembaré kira-kira 923.768 kilometer persegi. Beda karo Seychelles, negara kepulauan ing Samudra Hindia ing pesisir wétan Afrika, minangka negara Afrika sing paling cilik, saka segi wilayah lan populasi. Senadyan ukuran sing beda-beda, saben negara Afrika nyumbang kanthi unik kanggo permadani kaya sejarah, budaya, lan keragaman alam ing bawana.

Negara ing Eropah : 44

Eropa, bawana paling cilik nomer loro, dadi papan kanggo 44 negara sing diakoni, saben nyumbang kanggo permadani budaya lan warisan sejarah sing sugih. Rusia, sing dumunung ing persimpangan Eropa lan Asia, nduweni prabédan minangka negara paling gedhé ora mung ing Eropah nanging uga ing donya, sing jembaré luwih saka 17 yuta kilometer persegi. Ing sisih liya saka spektrum, Vatikan City, sawijining kutha-negara merdika sing dumunung ing Roma, Italia, minangka negara berdaulat paling cilik ing Eropah lan donya, mung 0,49 kilometer persegi. Sanajan beda ukurane, saben negara Eropa nduweni peran penting kanggo mbentuk identitas maneka warna bawana.

Negara ing Oseania : 14

Oseania, wilayah sing nyakup ewonan pulo ing Samudra Pasifik, kalebu 14 negara, saben duwe budaya, geografi, lan sejarah sing unik. Australia, negara paling gedhe ing Oseania lan nomer enem paling gedhe ing donya kanthi total wilayah, ndominasi bawana kanthi jembar tanah lan ekosistem sing maneka warna. Kosok baline, Nauru, sawijining negara pulo cilik sing dumunung ing sisih lor-wétan Australia, nduweni gelar negara paling cilik ing Oseania, saka segi wilayah lan populasi. Sanajan ukurane beda, saben negara Oseania nyumbang kanggo warisan budaya lan keragaman lingkungan sing sugih ing wilayah kasebut, mbentuk identitas kolektif.

Negara ing Amerika Utara : 23

Amerika Utara, bawana paling gedhé nomer telu, dumadi saka 23 negara lan wilayah, saben nyumbang kanggo maneka warna lanskap budaya lan vitalitas ekonomi. Kanada, negara paling gedhe ing Amerika Utara lan nomer loro paling gedhe ing donya miturut dharatan, nyakup ara-ara samun sing jembar, kutha sing sregep, lan masyarakat multikultural. Beda karo Saint Kitts lan Nevis, sawijining negara pulo cilik sing dumunung ing Segara Karibia, nduweni gelar negara berdaulat paling cilik ing Amerika Utara, saka segi wilayah lan populasi. Senadyan beda ukurane, saben negara Amerika Utara nduweni peran penting ing identitas dinamis bawana lan pengaruh global.

Negara ing Amérika Kidul : 12

Amérika Kidul, bawana paling gedhé nomer papat, dumadi saka 12 negara, saben nduwèni budaya, geografi, lan sajarah sing béda. Brazil, negara paling gedhe ing Amerika Selatan lan Amerika Latin, jembare luwih saka 8,5 yuta kilometer persegi lan nduweni macem-macem lanskap wiwit saka alas udan Amazon nganti kutha-kutha sing rame ing Sao Paulo lan Rio de Janeiro. Suriname, dumunung ing pesisir lor-wétan Amérika Kidul, minangka negara merdika paling cilik ing bawana, jembaré kira-kira 163.820 kilometer persegi. Senadyan ukuran sing beda-beda, saben negara Amérika Kidul nyumbang kanggo mozaik budaya lan kaendahan alam sing sregep ing bawana, mbentuk identitas.